Як варити пиво в домашніх умовах

25.12.2018

Як зробити пиво в домашніх умовах?

 

Крафтове або домашнє пивоваріння набирає обертів у всьому світі. Міні пивоварні відкриваються для особистого користування або як точки малого бізнесу, здатні приносити суттєвий прибуток. Чому продукція невеликих підприємств має попит? Тому що в процесі її виготовлення враховуються потреби та побажання вузьких груп клієнтів. Домашнє пиво виділяється на тлі аналогічних продуктів мас-маркету своєрідним, насиченим смаком з багатими смаковими та ароматичними відтінками. У світі налічується понад 20 тисяч сортів пива.

 

З розвитком крафтового пивоваріння цей показник невпинно зростає. В результаті сміливих експериментів з'являються нові рецепти пива, зокрема екзотичні. Варто відзначити фруктове та гарбузове пиво, пінні напої, які приготовлені з додаванням конопель, насіння гірчиці, перцю чилі, прянощів. У неосяжній перспективі варіантів та можливостей полягає головна перевага домашнього пивоваріння. Чому ще вигідно варити напій удома:

 

  • Використання добірних інгредієнтів. Купуючи пляшку в магазині, неможливо бути абсолютно впевненим у корисності та належному смаку вмісту. Сумніватися як продукт не доведеться, якщо самостійно вибрати солод, хміль та інші компоненти.

  • Вживання напоїв без шкідливих добавокфарбників, консервантів, хімічних ароматизаторів. Пиво, зварене за домашнім рецептом, містить безпечні для здоров'я компоненти.

  • Прибуткове підприємство. Відкривши власну пивоварню, можна пити живе пиво самому та заробляти. Попит на продукти преміум-класу залишається високим. Сучасні споживачі віддають перевагу смачним, корисним напоям. Грамотна організація та увага до побажань клієнтів зроблять бізнес прибутковим. Окремо варто відзначити комерційну вигоду для власників ресторанів, готельних та лазневих комплексів, саун, які зможуть пропонувати відвідувачам справжнє домашнє пиво.

 

Якщо готувати напій удома планується лише для особистих потреб, на першому етапі доведеться витратити певну суму на покупку обладнання. Для справжніх шанувальників пінного напою, які воліють щодня пропустити 1-2 пляшечки обсягом 0,3 л, вкладення окупляться протягом 6 років. Це без урахування гучних вечірок із друзями та вживання іншими членами сім'ї. Собівартість продукту домашнього приготування впирається у ціну покупної пляшки. Смак, аромат та користь крафтового пива виводять його на найвищі позиції у загальному рейтингу.

 

домашнее пивоварение

Інгредієнти для варіння пива

 

Щоб зварити напій вдома знадобиться солод, хміль, дріжджі та вода. Завдяки великій кількості видів солоду та сортів хмелю, розроблено безліч рецептів. Солод готують переважно із зерен ячменю та пшениці. Для цього також використовують інші культури: жито, кукурудзу, гречку, тритикале, сорго. У каталозі магазину Пролітех представлені зразки солоду та хмелю виробників України, Німеччини, Бельгії, Чехії. Компетентні консультанти розкажуть про нюанси товарної позиції та допоможуть зробити вдалу покупку. Необов'язкові (варіативні) компоненти пива:

 

  • Спеціальний солод (карамельний, палений, копчений). Регулює смакові та ароматичні характеристики, додає смаку та запаху певного сорту напою своєрідні нотки та нюанси.

  • Лупулін (хмелевий пилок). Надає авторським сортам пива багатий та багатогранний аромат хмелю. Додається переважно наприкінці варіння.

  • Смачно-ароматичні та функціональні добавки. Цедра апельсина, кокос, гвоздика, кориця, пекучий перець та інші прянощі роблять смак напою неповторним. Щоб зварити медове пиво в сировину додають сите (медовий узвар на воді). Цукровий праймер, фруктоза, декстроза, додані перед розливом у бутлі, при дозріванні пива, дозволяють провести карбонізацію в домашніх умовах, не вдаючись до дорогих технологій.

 

Підбір інгредієнтів виконується відповідно до вимог технології. Можна використати класичний рецепт пива або виявити фантазію. Коригуючи види та масову частку компонентів, зробити відкриття – створити власний сорт напою.

 

Обладнання для домашнього пивоваріння

 

Вибір обладнання для варіння пива - важливий етап, від якого залежать смако-ароматичні властивості продукту та особливості технологічного процесу. Магазин Пролітех пропонує сучасні міні-пивоварні виробництва німецького лідера ринку – компанії Braumeister. Крафтові пивоварні допоможуть приготувати класичний пінний напій без зусиль і особливого клопоту. Переваги використання моделей марки Braumeister:

 

  • Компактність. Міні-пивоварня легко розміститься на просторій кухні.

  • Просте керування. У smart-техніці передбачений автоматичний режим, коли запрограмована машина самостійно виконує та контролює процес варіння. З обслуговуванням пристрою впорається один оператор, завдання якого входить завантаження сировини і вибір налаштувань на ергономічній панелі управління.

  • Зручність у використанні. Виробник наділив обладнання додатковими функціями, які полегшують процес приготування напою та спрощують обслуговування техніки. З поверхні ємності, виконаної з нержавіючої сталі, легко видаляються забруднення. Рідина система охолодження, солодова труба, зливні крани для швидкого видалення вологи під час миття, цифрова розмітка, вологостійкий корпус панелі управління – деталі, які перетворять робочий процес на задоволення.

  • Універсальність.Необмежену кількість рецептів пива: класичних та авторських, які можна втілити у реальність. Завдяки простому управлінню та розширеному функціоналу можна скуштувати багато сортів крафтового пива.

 

Процес приготування напою в міні-пивоварні складається з чотирьох основних етапів: затирання (приготування сусла), варіння, фільтрації, кип'ятіння (хмелювання). Залежно від сорту пива розрізняють верхове та низове бродіння.

 

Приготування пивного сусла

 

Приготування домашнього пива починається із затирання. У ємність наливають воду та нагрівають до температури 38 °C. У пристрій поміщається солодовий кошик, оснащений пластиною, що фільтрує. Залежно від сорту пива та рецептури додається базовий солод та його спеціальні види. Фіксація кошика у пивоварній машині виконується за допомогою кронштейна.

 

Варіння сусла та додавання хмелю

 

На наступному етапі включається насос, який провокує примусову циркуляцію води та сусла. Внаслідок фізико-хімічного процесу відбувається виділення крохмалю із солодової маси. Чотири фази перетворення сировини проходять під дією різних температур (відповідний режим вибирає оператор):

 

  • Білкова пауза. Тривалість близько 5 хвилин (середня температура 55 ° C).

  • Мальтозна пауза. Тривалість близько 30 хвилин (середня температура 63 ° C).

  • Перше оцукрювання. Тривалість близько 20 хвилин (середня температура 72 ° C).

  • Друге оцукрювання. Тривалість близько 10 хвилин (середня температура 78 ° C).

 

Завершивши четверту фазу обробки сировини, автомат повідомляє оператора акустичним сигналом. Фільтрування відбувається автоматично шляхом вилучення солодового кошика. Коли сусло стече, кошик можна забрати. Кип'ятіння сусла при відкритій кришці триває 1 годину 20 хвилин. Протягом цього періоду декількома порціями із проміжками часу додається хміль. Якщо рідина сильно випарувалася, до ємності доливається пивоварна вода. Регулюючи об'єм води у загальній масі, можна коригувати щільність та густоту сусла.

 

Охолодження пивного сусла

 

Після кип'ятіння сусло негайно остуджується за допомогою чіллера або рідинної системи охолодження. В іншому випадку тепле, солодке сусло стає живильним середовищем, де з великою швидкістю розмножуються патогенні мікроорганізми. Розвиток бактерій призводить до погіршення якості пива та появи дефектів – кислого чи оцтового присмаку. Під час охолодження білки згортаються активніше та осідають на дні ємності, що забезпечує напою додаткову прозорість.

 

Додаємо дріжджі

 

В масу вводять дріжджі та залишають у баку для ферментації на період, передбачений рецептом пива. Потім продукт поміщають у бак для дозрівання або розливають у сулії. За кілька тижнів витримки домашнє пиво можна пити.

 

Бродіння пива

 

У процесі бродіння напою зброджується основна частка цукру. Внаслідок бродіння знижується концентрація екстракту та рівень водневих іонів, що призводить до створення більш кислого середовища. Швидкість підвищення кислотності сусла залежить від активності дріжджів. Якщо дріжджі розмножуються дуже швидко, зброджування знижується. В результаті у напої утворюються пластівці, що негативно позначається на зовнішньому вигляді. Для досягнення оптимальних умов зброджування слід дотримуватися дозування та температурних режимів, рекомендованих виробником пивоварних дріжджів.

 

Доброджування та дозрівання пива: доводимо до смаку

 

На стадії доброджування нейтралізуються залишки цукру. Для повноцінного доброджування рекомендується розлити напій в індивідуальну тару (пляшки, кегі). На завершальному етапі додаються функціональні добавки для карбонізації (цукровий праймер). Введення оригінальних ароматичних та смакових компонентів підкреслить органолептичні особливості сорту.