Солод пивоварний: ячмінний та пшеничний

Пивний солод одержують із рясно змочених, пророщених зерен злакових культур. Для створення різних сортів пінного напою пивовари використовують сировину, виготовлену з ячменю, пшениці, жита, кукурудзи, сорго, тритикале. Великим попитом користуються ячмінні та пшеничні види, які вважаються класичною основою. Щоб виробляти пиво, потрібно купити солод, хміль та інші інгредієнти, потім, налаштувавши режим, потрібної послідовності помістити їх у міні пивоварню. Солод буває:

 

  • Базовий. Зазвичай ячмінний, пшеничний, житній. Використовується до 100% у загальному обсязі зернової складової. Відрізняється високим вмістом ферментів. 
  • Палений. Зерна піддаються обсмажуванню. Масова частка екстракту становить 65-78%. Зі зростанням концентрації смако-ароматичних речовин посилюється гіркий відтінок. Найбільш приємний смак у пшеничного обсмаженого солоду. Зерно пшениці позбавлене м'якинної оболонки, яка у ячменю дає виражений присмак прогорклості після обсмажування. Насиченість кольору 400-1500 EBC. 
  • Спеціальний. Призначений для коригування смаку. Частка спеціального солоду обсягом зернової складової дорівнює 5-20%. Один з найпопулярніших спеціальних видів - карамельний, який отримують зі свіжопророслого солоду методом оцукрювання в гарячих барабанах (температура 60-80 ° C).

Для приготування сусла часто змішують кілька сортів солоду, щоб досягти своєрідного відтінку смаку та аромату. Види солоду відрізняються екстрактивністю, в'язкістю, концентрацією білка, пухкістю (фріабільністю) та іншими характеристиками. Розібратися детально допоможе спеціаліст компанії Пролітех.

 

Види солоду для пива: як правильно підібрати потрібний

Від виду солоду залежить смак, колір та інші властивості продукту напою. Виробники пропонують пшеничний, ячмінний та інші види солоду, які в залежності від технології обробки зерна набувають певних властивостей. Основні підвиди ячмінного базового солоду:

  • Пілсен (Pilsener, Pilsen). Найсвітліший, універсальний. Частка може становити до 100% у зерновій основі. У разі домінування у зерновій масі надає пиву м'якого смаку з легкими зерновими нотками. За допомогою змішування зі спеціальними видами досягають виразних смакових та ароматичних характеристик. Насиченість кольору 2-5 EBC.
  • Пейл Ель (Pale Ale). У порівнянні з видом Пілсен піддається обсушуванню при більш високих температурах. В результаті набуває кольору підвищеної насиченості. Смак збагачується горіховими нотками. У поєднанні з видом Пілсен набуває вираженого присмаку солоду. Разом з активними дріжджами використовують для приготування гірких та бурштинових сортів. Ідеальна основа для бельгійських, англійських елей. Насиченість кольору 5-8 EBC.
  • Віденський (Vienna). Колірним відтінком схожий на вигляд Пейл Ель, але відрізняється від нього смаковими властивостями. Готовий продукт набуває солодкуватий присмак із кислуватими, хлібними нотками. Оптимально підходить для приготування лагерів (що дозрівають у процесі зберігання пивних напоїв низового бродіння). Насиченість кольору 6-9 EBC.
  • Мюнхенський (Munich). Призначений для виготовлення пива сортів Дункель (Dunkel), Мерцен (Marzen), Портер (Porter), Альт (Alt) та інших. Використовується в різних комбінаціях для надання напою своєрідного зернового присмаку та мідного відтінку кольору. Насиченість кольору 12-25 EBC.
  • Червоний (Red). Одержують за допомогою спеціальної технології обсмажування зерен. При обсязі 100% у зерновій основі готовий напій набуває яскраво-гранатового відтінку. Насиченість кольору 28-32 EBC.

Підходящий солод підбирають, спираючись на особисті смакові уподобання, з урахуванням бажаних властивостей кінцевого продукту. Якщо пивовар збирається зварити певний сорт пива, він використовує інгредієнти згідно з рецептурою. У домашньому пивоварінні можна експериментувати, регулюючи пропорції на власний розсуд. Єдиний мінус – результат у такому разі непередбачуваний. 

 

Як замовити та купити солод в компанії Пролітех?

Купити солод у Києві за доступною ціною можна в компанії Пролітех. У нас недорого купують сировину для домашнього та промислового пивоварного виробництва. Солод та інші компоненти виготовлені провідними підприємствами України, Бельгії, Чехії, Німеччини та Фінляндії. Якість підтверджено специфікаціями та сертифікатами. Для здійснення угоди покупцю необхідно виконати кілька простих дій:

  • Вибрати товар.
  • Оформити заявку.
  • Дочекатися дзвінка менеджера.

Альтернативний варіант – дзвінок до оператора компанії, який у режимі онлайн відповість на запитання та прийме заявку. Консультації компетентних фахівців допоможуть уникнути помилок під час вибору відповідного виду солоду. 

Солод для пива

Показати ще 12 товарів
1 2 3 4
Див. також: пілснер пилснер пільзен pilsner солод BestMalz Украина Солод купить пилсен солод для пива Солод п ивоваренный пілсен pilsen светлый солод